Tomografia computerizata este una dintre cele mai actuale si avansate metode de diagnoza in imagistica medicala. In cadrul centrului nostru din Cluj Napoca, tomografia computerizata este un serviciu de care puteti beneficia in cel mai scurt timp, in urma unei programari, aceasta fiind o metoda de baza in diagnosticarea radiologica. Tomografia computerizata este o importanta tehnica de evaluare nedistructiva, obtinandu-se imagini transversale 2 D sau 3 D , care ofera informatii despre tesuturile din interiorul organismului uman. Aceasta procedura se mai numeste si CT sau tomografie axiala computerizata.
CT este o procedura de diagnosticare care foloseste echipamente cu raze X pentru a obtine imagini in sectiune transversala a corpului. Calculatorul CT afiseaza aceste fotografii ca imagini detaliate ale organelor, oaselor si alte tesuturi. Tomografia computerizata creeaza imagini detaliate ale corpului, inclusiv la nivelul creierului, pietului, coloanei vertebrale si a abdomenului.
Pentru a efectua un CT este nevoie si de o substanta de contrast, folosita pentru a vizualiza mai bine organele, tesuturile investigate. Substanta poate fi administrata intravenos (pentru investigarea fluxului sanguin la nivelul abdomenului, toracelui , zonei pelviene), oral sau injectata la nivelul articulatiilor
Tomografia computerizata poate fi utilizata pentru :
- diagnosticarea unei infectii
- ghidarea unui chirurg in efectuarea unei biopsii
- identificarea si confirmarea tumorilor, inclusiv a cancerului
- furnizarea de informatii cu privire la marimea si gradul de raspandire al tumorilor
- studiul vaselor de sanga
- determinarea rezultatelor in urma tratamentului administrat
Riscuri la tomografia computerizata
- reactii alergice la substantele de contrast
- expunerea la radiatii
Tomografia computerizata este efectuata de catre un tehnician radiolog.Un CT dureaza intre 10 min. pana la 2 ore.In timpul acestei investigatii bijuteriile trebuiesc indepartate. Dupa efectuarea investigatiei este bine ca pacientul sa bea cat mai multe lichide, pentru a grabi eliminarea substantei de contrast din organism.Examinarea nu doare, dar unii oameni considera ca este incomod sa stea in cadrul scanerului.
Desi scanerul nu este în forma de tunel ca un scaner RMN, persoanele care sufera de claustrofobie grava au uneori probleme cu tomografia computerizata. Lasati medicii radiologi sa stie daca acest lucru ar putea fi o problema.